Wednesday, December 22, 2010

Cik Teh

Post yang ke 200, aku nak dedicate kepada kucing aku, Cik Teh.




Setahun lepas, kau datang, bersama Cik Tam.. dari longkang.. nasib baik umi jumpa kau, kalau tak, kau dah berenang2 dalam longkang tu entah ke mana..


Aku pun bukan dalam mood pun nak membela kucing ni.. tapi jaga la jugak.. cik tam n cik teh nampak hodoh gila masa kecik.. tak comel pon.. comot ade la.. memandangkan korang dua2 jantan, rasanya takda masalah lah untuk bela. takde la beranak pinak nanti..



Nasib baik kakak aku sanggup beli whiskas tuna untuk korang.. mahal tau sepeket tu.. seringgit lebih.. lagi mahal dari harga nasik lemak Makcik Milah.. tapi takpe, korang punye pasal..

Lama2 tengok gelagat korang, kelakar la pulak.. Suka bebenor kacau aku.. Cik Teh, suka bebenor kacau aku menulis blog.. boleh rujuk dekat entry ni.. HALO.. tapi takpelah.. aku sayang ko.. :)

Hari2 tengok korang, aku pun tak sedar bila masa korang membesar.. dari besar tapak tangan aku, dah besar betis aku dah.. (betis saye besar n panjang).. Cepatnya korang membesar, gemuk pulak tu.. sihat kan bila tinggal dekat rumah aku? Bulu pun bukan main lagi, Cik Tam hitam melegam berkilat, Cik Teh putih menggebu jambu. Dah macam kucing betina dah rupa korang.

Hari raya, first time bawak Cik Teh balik Terengganu. Nervous mukanya.. Yelah, kali pertama balik kampung.. Dah sampai kat Terengganu, singgah pulak dekat kebun Umi.. Dok aku tengah sibuk meracun rumpai, Cik Teh main lari-lari dekat rumput.. Mula-mula ingatkan tak ada apa2.. Balik je rumah, terus sakit.. tak boleh makan.. terbaring jer..

Waktu sakit ni, Cik Teh tinggal dalam bilik aku.. terbaring je.. pandangan kosong.. sedih aku.. sampai tak sanggup nak tido, risau2 bila aku bangun, Cik Teh dah tak bernafas lagi.. 3 kali aku pindah bilik, 3 kali tu jugak Cik Teh ikut aku.. mungkin dia memang nak tidur sekali dengan aku? Tidurlah.. Aku beraya dalam bilik pun tak apa menjaga kau.. janji kau cepat baik.. jarang aku nak sayang sampai macam ni. Sebab aku bukan jenis penyayang..

pulang je kat KL, Cik Teh bertambah baik, lagi2 bila dah jumpa Cik Tam.. dan akhhirnya pulih seperti biasa..

Aku gembira, kadang2 aku rasa nak balik rumah sebab nak jumpa diorang, especially Cik Teh, sebab lebih rapat dengan aku. Cik Tam ni independence skit. Rumah aku jadi lebih ceria dengan kehadiran diorang berdua ni. Cik Teh, pantang jumpa plastik, mesti nak masuk dalam. Plastik kuih pun die nak masuk jugak. Kepala je la yang dapat masuk.. hahaha.. Lagi satu, suka buat akrobatik. Tulang belakang boleh lentur.. macam2 gaya si Cik Teh ni boleh buat.. time tido, dah rupa mcm cicak.. terkangkang..

Ah, semester 3 ni aku memang kesibukan masa.. Tapi aku cuba juga cari masa untuk balik rumah.. dapat jumpa Cik Teh sekejap pon jadilah..

musim exam, aku dapat msg FB dari akak.. bagitahu yang Cik Teh perut bengkak, macam kena pukul.. Aku baliklah, masa hari Jumaat.. Paan ada exam waktu tu, aku pulak tumpang kereta dia pergi solat Jumaat. Jadi, aku tak boleh lama dekat rumah aku.. Aku nak jenguk Cik Teh.. Rumah aku tak ada orang.. Umi balik Terengganu, Akak kerja.. Tengok rumah tu macam rumah tinggal.

Masuk je kat dapur, Cik Tam sambut aku.. mioww. Cik Teh? oh, ade depan bilik air. Tapi diam aje.. Perut dia besar, bila pegang, dia sakit.. Humm, aku pun kasilah makan kat dua2 kucing aku.. Letak lebih sikit, sebab aku kena balik ke UM hari tu jugak..

Hari exam aku yang terakhir, aku terus balik ke rumah. Cik Teh tengah terbaring depan pintu.. Perut dah mengecik.. Umi bagitau, dah hantar pergi klinik, buang air dalam perut dia..

dan.. ada berita yang buruk..

Cik Teh kena penyakit Feline infectious peritonitis(FIP)..

aku pun google pasal penyakit tu.. ini result yang aku dapat..

Feline infectious peritonitis (FIP) is a fatal, incurable disease that affects cats. It is believed by some to be caused by Feline Infectious Peritonitis Virus. This disease is generally fatal.

hanya 1 daripada 5000 kucing yang kena penyakit ni. Tapi kenapa kena Cik Teh? Kenapa..

Cik Teh masuk dalam bilik aku, then baring depan pintu. Aku tak tahu kenapa. Mata aku dah takleh tahan.. terus hujan dalam bilik..

Doktor beri option, sama ada suntik kasi mati, atau makan ubat, untuk lambatkan dia mati. Sebab Cik Teh tetap akan mati jugak.. Itu yang buat hati aku patah, bila kita aku tau Cik Teh akan mati dalam masa terdekat. Kan lebih baik kalau aku tak tahu dia akan mati?

Seharian, aku duduk dengan Cik Teh aje. Pukul 2 pagi, Cik Teh pandang pintu, ada lipas.. dia macam nak terkam, tapi tak terdaya.. So, aku jentik aje lipas tu kasi dekat Cik Teh.. Biarlah dia nak main.. Cik Teh masih muda, dalam lemah pun masih ada tenaga nak main.. tak sanggup aku pandang situasi tu.. hujan lagi..

Aku sepatutnye hari esok tu pergi mendaki gunung.. Tapi tiba2 rasa tak mahu pergi.. Macammana kalau Cik Teh dah pergi masa aku masih atas gunung? Aku baru sempat spend masa sehari je dengan dia.. aku tak tidur.. sampai jam 7, barulah aku tertidur sekejap, kemudian aku bangun balik.. dalam pukul 8 lebih.. Aku putuskan, aku pergi jugak ke gunung. Last minute decision..

Sepanjang atas gunung tu, pun aku masih teringat Cik Teh.. Padahal nyawa aku sendiri pun dalam bahaya kat atas gunung tu, sebab aku injured kaki. Dekat atas gunung tu kadang2 dapat line, rasa nak telefon rumah tanya pasal Cik Teh, tapi aku tak berani.. Pasal aku risau mental aku jadik tak kuat kalau ada berita tak baik.. Mental aku kena kuat, sebab aku masih dekat atas gunung, dalam kecederaan, Alimah pun kurang sihat. Sebagai ketua team, aku terpakse jadi kuat juga.. demi keselamatan semua.. walaupun akhirnye aku jugak yang out. Korang yang kena jaga aku... maaf..

Aku balik rumah, Cik Teh aku cari dulu. Peluk cium sume kene kat Cik Teh.. ahaha.. busuklah, lama dah Cik Teh tak mandi.. Eh, aku pun tak mandi dah 3 hari..

Hari2 tengok Cik Teh, semakin kurus.. Dulu gemuk, sekarang tinggal tulang.. perut je yang besar.. be strong Cik Teh..

Baru semalam, suap dia dengan sate.. sedap kan.. makan lah banyak sikit.. kasi gemuk..

Barulah cepat sihat..

Tapi aku lupa, Cik Teh takkan sihat..

Hanya menghitung hari..

Dah hari itu.. adalah hari ini..

masa cik Teh dah tiba..

Dah lama kau menderita Cik Teh.. kini derita itu sudah tiada..

Selamat Tinggal Cik Teh.. kau dah kembali kepadaNya..


Tinggallah aku, sedang memikirkan hari2 esok aku tanpa Cik Teh.. Tapi aku perlu jadi kuat.. Aku masih ada Cik Tam.. Dont leave me too, please..



Terima kasih sebab mengajar aku ertikasih sayang, walaupun kau hanya seekor kucing..

6 comments:

Cik Dett said...

cik teh dlm kenangan~ ye die cuke seekor kucing... tp die gak la yg byk menghiburkan kte.. be strong fuad... cik tam still ade.. :)

Cik Dett said...

spelling error... cuke=cume.. sori.. biase la menaip dlm gelap.. :(

ana AuNi said...

salam atok~
nie first time ana komen blog atok..
coz ana lagi suka jadi silent reader..
tapi entry kali nie panggil ana tuk komen..
rase nye cam baru je lagi atok cerita kat ana pasal cik teh n cik tam nie..
time tu atok happy sgt!
even hati atok tgh saket..tapi bile tgk cik teh n cik tam..atok jadi happy..
dats my atok!
where are my atok now?
u have to be strong!
i know u can!
and i know its hard..
im sorry kalau ana tersalah ckp..
ana tau atok boleh!
please dont be too sad..
everybody worried of you..
hehe..too board..sorry~
(adey..pnjg gile..gaya xreti komen post..hahaha.. :P )

MAIsarah said...

kesiannya...btw, cik Teh comel sangat2...

bunga said...

saya faham perasaan tu..kehilangan si dia yang dekat di hati..pada orang lain mungkin cik teh hanya seekor kucing tapi saya faham sangat,pemergiannya membawa separuh semangat diri pergi samanya..saya yang tak pernah jumpa cik teh je da banjir air mata inikan pula tuan empunya..kalau kamu kehilangan cik tam apatah lg..kehilangan sahabat.

mimi sya said...

huhuu...kucing bukan sekadar nama ja.... tp ajar kta erti kasih syg.. sedey entry ni...trinagt lak kucing ak... wa3 T_T